Blogerzy wiedzą, że „Na wsi najlepiej”
Zakończyła się druga edycja konkursu „Na wsi najlepiej – 12 dobrych praktyk w turystyce wiejskiej”, zorganizowanego przez Polską Organizację Turystyczną. Zgodnie z planem promocji, którym objęto nagrodzone gospodarstwa, odwiedzają je polscy blogerzy. Relacje z pobytu w zwycięskich miejscach można zobaczyć m.in. na ich blogach i profilach na Facebooku czy Instagramie.
2019-08-29, 16:24

Blogerzy wiedzą, że „Na wsi najlepiej”

„Wsi spokojna, wsi wesoła”

Polska wieś kojarzona jest z gościnnością, dziedzictwem kulturowym, wspaniałą kuchnią i bogactwem przyrodniczym. W ostatnich latach dynamicznie rozwija się turystyka czerpiąca z tego potencjału. Celem konkursu „Na wsi najlepiej – 12 dobrych praktyk w turystyce wiejskiej” jest identyfikacja, a następnie wypromowanie dobrych praktyk w turystyce na obszarach wiejskich – wyjaśnia Robert Andrzejczyk, Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej, Wiceprezes European Travel Commission – Druga edycja pokazała, że w zeszłym roku Polska Organizacja Turystyczna miała bardzo dobry pomysł. Mieliśmy ponad 40% więcej zgłoszeń niż w roku ubiegłym, dzięki temu mogliśmy wybrać jeszcze lepsze obiekty, jeszcze lepsze podmioty. Wybór jedynie dwunastu ze 169 zgłoszeń był niezwykle trudny. Kapituła konkursu kierowała się pomysłowością i innowacjami wprowadzonymi przez gospodarzy obiektów. Udało się wyłonić niezwykłą dwunastkę, która stanowi inspirację dla branży i ukazuje ogromny potencjał drzemiący w polskiej wsi.

Nagrody przyznano w czterech kategoriach: „Wypoczynek u rolnika”, „Wypoczynek na wsi”, „Oferta uzupełniająca wypoczynek na wsi”, „Tradycyjna kuchnia polskiej wsi”.

Cudze chwalicie? Swoje poznajcie!

Listę laureatów ogłoszono 9 sierpnia 2019 r., ale dla zwycięzców to jeszcze nie koniec konkursowej przygody. Każdy z nich zaprezentuje się w albumie. Nagrodzone miejsca zostaną odwiedzone przez profesjonalnych fotografów, a wykonane przez nich zdjęcia, udostępnione zwycięzcom. Będzie je można również zobaczyć na stronie www.nawsinajlepiej.polska.travel. Od połowy sierpnia trwa kolejny etap promocji: każdego laureata odwiedza jeden ze znanych polskich blogerów. Część z nich zabiera w podróż swoich najbliższych. Influencerzy opisują pobyt na swoim blogu, a także zamieszczają relacje (zdjęcia, video) na Instagramie i Facebooku. Efekt? Wszyscy fani i obserwatorzy blogerów poznają wyjątkowe miejsca w Polsce.

Blogerzy na wsi – najlepiej!

Znane Siostry ADiHD skorzystały z zaproszenia i zachwyciły się polską Toskanią. „W tym miejscu czuć pasję, wartości rodzinne, miłość – absolutnie słusznie Polska Organizacja Turystyczna wyróżniła Agroturystykę Polanę i Brzozowy Dworek w konkursie Na wsi najlepiej” – tak Siostry podsumowują przyznanie lubelskiej atrakcji II miejsca w kategorii „Oferta uzupełniająca wypoczynek na wsi”. Kolejnymi odwiedzającymi zwycięzców są m.in. Michalina Grzesiak z „Krystyno, nie denerwuj matki”, Bartek Szaro i Patryk Świątek z „Paragon z podróży”, Michał Maj z „Życie jest Piękne” i wielu innych. Jak podobały się im wycieczki po polskiej wsi? Wszystkiego dowiecie się z ich społecznościowych profili i blogów.

Magdalena Banasiak